Skærising

Type: 
Fladfisk
Familie: 
Pleuronectidae
Latin: 
Glyptocephalus cynoglossus
Engelsk: 
Witch
Tysk: 
Rotzunge
Fransk: 
Plie cynoglosse

Skærising ligner en søtunge så meget, at den ind i mellem er blevet solgt som den noget dyrere søtunge. Den slags vil du ikke opleve hos os i Fiskehuset. Skærisingen har i øvrigt en giftig pig ved siden af gattet, men køber du fileter, er den ikke med.

Udseende: 

Skærisingen er ru på overfladen ligesom skrubben, men kan især kendes på den karakteristiske langstrakte krop, den lige sidelinie og dens ensartede farve. Den optræder ofte som bifangst i rejetrawl. Den er en meget god spisefisk, men forhandles sjældent i fiskebutikkerne, men vi har den næsten altid i både butik og netbutik. Den Sydeuropa betragtes dansk skærising som en af de bedste spisefisk. I Japan spises dansk skærising tørret.

Mindste fangstmål er 28 cm. Den normale maksimale størrelse og vægt er 60 cm og 2,5 kg.

Smag og tekstur: 

Den minder også i smag og struktur om den langt dyrere søtunge, så vi har med en rigtig god, dansk spisefisk at gøre, her. 

Føde: 

Skærisingen lever mest af bunddyr som f.eks. tanglopper, muslinger og slangestjerner.

Sæson og perioder: 

Skærising må fanges hele året.

Gydningen finder sted fra marts til september.

Fangstmetoder: 
Trawl
Garn
Snurrevod
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 
441 kJ
Protein: 
17,7 g
Kulhydrat: 
0,0 g
Fedt: 
4,0 g
Tilberedning: 
  • Koges / Dampes
  • Ovnbages / Steges / Grilles
  • Tørres / Saltes