Helleflynder

Type: 
Fladfisk
Familie: 
Pleuronectidae
Latin: 
Hippoglossus hippoglossus
Engelsk: 
Halibut
Tysk: 
Heilbutt
Fransk: 
Flétan

Helleflynderen er Nordatlantens ubestridt største fisk inden for fladfiskegruppen, men de særlig store eksemplarer på over 100 kg er sjældne. I modsætning til andre fladfisk kan helleflynderen blive meget gammel. Man kender eksempler på fisk, der er over 60 år gamle. For havlystfiskeren er helleflynderens kranium uhyre eftertragtet.

Om vinteren lever den nær bunden på dybder ned til 2000 meter, og om sommeren søger den mod lavere vand nærmere kysten. Den vandrer over meget store afstande.

Udseende: 

Helleflynderen er slank sammenlignet med andre fladfisk. Munden er stor, og sidelinien slår en bugt over brystfinnen. Den er højrevendt, har en jævn gråbrun farve på oversiden og en hvid underside.
Af mange eksperter regnes helleflynderen for verdens bedste spisefisk. Kun få andre arter giver så store stykker hvidt, benløst og velsmagende kød.

I danske farvande er der ingen mindstemål. Helleflynderen vokser langsomt, men der er eksempler på helleflyndere på 240 cm og så tunge som 300 kg.

Smag og tekstur: 

Helleflynder smager bare vidunderligt, og den har fast, hvidt kød, som kan bruges i rigtig mange retter. Prøv f.eks. vores opskrift på helleflynder med hummer-/ostesauce. Den smager også rigtig godt bare stegt på panden og krydret med salt og peber og dryppet med citronsaft.

Føde: 

Helleflynderen æder forskellige store fisk, f.eks. torsk og kuller. Selv små hajer fortærer den.

Sæson og perioder: 

Helleflynderen må fiskes året rundt, dog med visse lokale forbehold.

Fra december til april gyder hunnen.

Fangstmetoder: 
Trawl
Krog
Stor helleflynder skæres i filet i Fiskehuset Thisted
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 
498 kJ
Protein: 
20,6 g
Kulhydrat: 
0,0 g
Fedt: 
3,9 g
Tilberedning: 
  • Koges / Dampes
  • Ovnbages / Steges / Grilles
  • Røges
  • Tørres / Saltes